Arxiu Històric

icono twitter icono facebook

Associació de Veïns i Veïnes de Collblanc - La Torrassa


CONEIXES EL PATRIMONI DE COLLBLANC?

Els orígens

Toponícament, Collblanc deriva de Terrarios Albos (terrers albes), en relació amb uns tipus d´argiles de procedència calcària i de tonalitat blanquinosa que es troben al terreny.

És a partir del segle XV que trobem referències a tinences agrícoles en el territori del "Pla de Coll-blanch".

A finals del segle XVII, va habver una revaloració del sector agrícola i és en aquells moments que de manera disseminada, trobem esmentades algunes cases d´hisendats.

Amb la construcció del pont de Martorell entre 1763 i 1767, la carretera que duia "De la Creu Coberta a Martorell" va guanyar empeny com a via principal, essent el camí reial que duia a Madrid. Tot i que no sabem de cert on s´ubicava, però probablement prop de la cruïlla amb l´actual carrer Progrés, a final de segle XVII a´hi va establir l´Hostal de la Creueta, amb cavallerisses, carnisseria, taverna i fleca.

L´Hostal es va mantenir actiu fins la meitar del segle XIX i, ben a prop d´ell, seguint el traçat de la carretera, una dotzena d´habiracles unifamiliars d´una sola planta.

De manera lenta, el nucli s´anà engrandint i s´hi establiren a partir de 1850 botiges de queviues i una capella, mentre que als voltants alguns pagesos de la zona venien productes del camp i bestiar. És l´origen del barri, entre el pont de la Riera Blanca i la Travessera de Collblanc.