Arxiu Històric

icono twitter icono facebook

Associació de Veïns i Veïnes de Collblanc - La Torrassa


Desplegament del Barri, 1900-1930

La necessitat d´ubicar indústries fora de Barcelona va ocasionar que ja des de mitjan del segle XIX s´hi comencessin a implantar a Collblanc algunes fàbriques, principalment bòviles, indústries químiques, teixits i alguna adoberia.

La industrialització creixent va comportar que entre aquestes dates i el primer terç del segle XX es donés un gran canvi, convivint-hi barcelonins que s´hi van fer cases petites i emigrants procedents de la Península, especialment de Múrcia, Levant i Andalusia que van establir-se per anar a treballar, la majoria a Barcelona.

De 300 habitants que hi havia censats a meitat de segle XIX va passar a tenir-ne 3810 el 1920. El barri es va obrir, sobretot cap al sud de la Carretera, amb carrers perpendiculars, la majoria d´ells actualment amb el nom d´antics tinents de terres, com Pera Romani (carrer Romanis, ara Martí Julià) i Manuel Mas, els quals van començar a urbanitzar el territori del que ara es la Torrassa, entre 1902 i 1907, bases del futur desenvolupament immobiliari i urbanístic.

Els primers carres en poblar-se van ser principalment el carrer Llobregat, Pujós, Bessa, Llavinés i Progrés quedant encuadrant el barri per dues barreres importants: el Torrent Gornal, tocant a la Florida, i les vies del Tren a Santa Eulàlia.

Al costat de vevendes de distintes morfologies, troben tambè petites indústries que de mica en mica es van anar concentrar en dues zones, al voltant del Passatge Riera, avui perdut per l´ampliació de la Riera Blanca i l Travesera de Collblanc.

Mentre a Collblanc dominaven les cases de pisos, a la zona de Torrassa van implementar-se, entre 1910 i 1925 principalment, els passadissos.

Arquitectura horizontal, amb vivendes situades en corredors privats estrets i enllaçats anb una porta comunitària d´acces al carrer.

D´entre els pocs que en resten podem citar, a Collblanc, els habitatges Lamiel, parcialment enderrocats i situats al Carrer Mas 134 de l´any 1922.

Arxiu Imatges aavv collblanc torrassa