Arxiu Històric

icono twitter icono facebook

Associació de Veïns i Veïnes de Collblanc - La Torrassa


La Burgesia al Barri

Al costat de les cases senzilles, membres de l´alta burgesia barcelonina van establir-se lluny del soroll de la ciutat.

La Torre Barrina, que si fem cas a la porta forjada d´accés data de 1867, és un palauet d´estil colonial, que s´ubicava en un indret on havia hagut antigament una antiga masia. Destaca l´imponent jardí i l´edifici amb arcades de mig punt sostingudes per pilars i baranes balustrades.

Era residència de Josep Farnés, indià i industrial. Durant la guerra civil va quedar malmesa i es va reconstruir. Abastava un ampli territori en direcció al Torrent Gornal, una mina d´aigua, cavallerises i algunes petites indústries.

Propietat municipal des de 1984, es conserva molt transformada. Al soterrani hi ha tapiat un refugi antiaeri.

La Torre Barrina


La Torre Barrina aavv collblanc torrassa

Parc situat al barri de Collblanc, a l'Hospitalet de Llobregat. Deu el seu nom al sobrenom que li van posar els veïns i veïnes.

La marquesa a la qual fa referència el parc de Collblanc era Eugènia Casanovas i Amat, una senyora de la burgesia, no pas de la noblesa, casada amb Josep Farnés, propietari de la joieria La Universal de Barcelona, i mare de dos fills.

La família era una de les més influents de la zona. Les seves finques arribaven fins el Torrent Gornal. Va fer reformar la Torre Barrina, el palauet indià que encara podem veure en mig del parc de la Marquesa. Però segons les cròniques de l’epoca, la construcció original era més gran i luxosa que l’edifici que ha arribat als nostres dies.

El fet de viure a la gran mansió de Torre Barrina i els aires de gran senyora que portava van fer que li adjudiquessin el sobrenom de la Marquesa.

En el decurs dels anys, la finca va ser trossejada i venuda fins que només van quedar els terrenys del parc. L’any 1975 els veïns van impulsar una campanya per recuperar-la com a espai públic i poc després els hereus la van vendre a l’Ajuntament. El parc es va obrir l’any 1978.

Parc de la Marquesa


Parc de la Marquesa aavv collblanc torrassa